Als je zwanger bent, ben je vast al een hoop aan het plannen voor de bevalling. Een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding is het leren van ademhalingstechnieken om je tijdens de bevalling te helpen ontspannen en de pijn te verminderen. In dit artikel bespreken we verschillende ademhalingsoefeningen die je tijdens de bevalling kunt gebruiken om je comfortabeler te voelen en de bevalling vlotter te laten verlopen.

De voordelen van ademhalingsoefeningen tijdens de bevalling

Ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van de bevallingsvoorbereiding omdat ze helpen de stress en spanning in je lichaam te verminderen. Ze helpen je ook om meer zuurstof binnen te krijgen en het niveau van koolstofdioxide in je lichaam te verlagen, wat kan helpen om pijn te verminderen en je te helpen ontspannen.

Bovendien kunnen ademhalingsoefeningen je helpen om de weeën beter op te vangen en te controleren. Door op de juiste manier te ademen, kun je je concentreren op de sensaties van de weeën en je lichaam helpen zich aan te passen aan de veranderingen die zich voordoen tijdens de bevalling.

Verschillende ademhalingsoefeningen

Er zijn verschillende ademhalingsoefeningen die je tijdens de bevalling kunt gebruiken. Hieronder vind je een aantal veelgebruikte technieken:

Buikademhaling

Bij buikademhaling adem je diep in en vul je je longen volledig met lucht. Hierbij dijt je buik uit. Bij het uitademen laat je je buik weer rustig inzakken terwijl je langzaam uitademt. Deze ademhalingsoefening kan helpen om spanning los te laten en je te helpen ontspannen tussen de weeën door.

woman in pink dress holding purple flowers

“Bij buikademhaling adem je diep in en vul je je longen volledig met lucht.”

Gecontroleerde ademhaling

Gecontroleerde ademhaling omvat het langzaam inademen door je neus en vervolgens langzaam uitademen door je mond. Dit helpt je om te ontspannen en je te concentreren op je ademhaling in plaats van op de pijn van de weeën.

Ademhaling met lage tonen

Bij deze ademhalingsoefening maak je een geluid op de uitademing, zoals “ooooohhhhhh”. Dit kan helpen om je te concentreren en te ontspannen, en kan ook helpen om de pijn van de weeën te verminderen.

Ademhaling met pufjes

Bij deze ademhalingsoefening adem je in door je neus en adem je uit door je mond met korte pufjes, zoals “puff-puff-puff”. Dit kan helpen om de pijn te verminderen en je te concentreren op je ademhaling.

4-7-8 ademhaling

De 4-7-8 ademhaling is een techniek waarbij je vier tellen inademt, zeven tellen je adem inhoudt en acht tellen uitademt. Deze techniek kan helpen om je te ontspannen en de stress van de bevalling te verminderen.

“Bij de 4-7-8 ademhaling adem je vier tellen in, zeven tellen houd je je adem in en acht tellen adem je uit.”

Wanneer moet je ademhalingsoefeningen doen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je ademhalingsoefeningen moet doen tijdens de bevalling. Over het algemeen wordt aanbevolen om te beginnen met de oefeningen zodra je weeën regelmatig en sterker worden. Dit kan het begin zijn van de actieve fase van de bevalling. Je kunt ook ademhalingsoefeningen doen tussen de weeën door om te ontspannen en je energie te sparen.

Het is ook een goed idee om te oefenen met ademhalingstechnieken tijdens de zwangerschap, zodat je ze goed onder de knie hebt voordat de bevalling begint.

Conclusie

Ademhalingsoefeningen zijn een belangrijk onderdeel van de bevallingsvoorbereiding en kunnen je helpen om te ontspannen, pijn te verminderen en de bevalling vlotter te laten verlopen. Door verschillende technieken te leren en te oefenen, kun je tijdens de bevalling beter omgaan met de weeën en je concentreren op je ademhaling in plaats van op de pijn. Onthoud dat elke bevalling anders is en dat het belangrijk is om naar je lichaam te luisteren en te doen wat goed voelt voor jou en je baby.