Als aanstaande ouder wil je er zeker van zijn dat de bevalling van je kindje op de best mogelijke manier verloopt. Een geboorteplan is een document waarin je je wensen en voorkeuren ten aanzien van de bevalling vastlegt. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je bevalling zo goed mogelijk verloopt en dat je krijgt wat je nodig hebt om je op je gemak te voelen tijdens de bevalling.

Wat is een geboorteplan?

Een geboorteplan is een document waarin je als aanstaande ouder je voorkeuren en wensen ten aanzien van de bevalling vastlegt. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de sfeer waarin je wilt bevallen, de manier waarop je de pijn wilt bestrijden en wie er bij de bevalling aanwezig mogen zijn. Het geboorteplan is een manier om je voor te bereiden op de bevalling en om ervoor te zorgen dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt.

Wat staat er in een geboorteplan?

Een geboorteplan kan er voor iedereen anders uitzien, omdat het afhangt van je persoonlijke voorkeuren en situatie. Hieronder geven we een voorbeeld van wat er in een geboorteplan kan staan:

  • Wie mag er bij de bevalling aanwezig zijn?
  • Waar wil je bevallen? Thuis of in het ziekenhuis?
  • Welke houding wil je aannemen tijdens de bevalling?
  • Hoe wil je de pijn bestrijden? Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van pijnmedicatie of wil je liever natuurlijke pijnbestrijding?
  • Wat voor soort sfeer wil je creëren tijdens de bevalling? Wil je bijvoorbeeld kaarsen aan of muziek op de achtergrond?
  • Wil je dat er foto’s of video’s gemaakt worden tijdens de bevalling?
  • Wil je borstvoeding geven? Zo ja, wil je dit direct na de bevalling doen?
  • Heb je nog andere wensen of voorkeuren?

shallow focus photo of person carrying baby

Waarom is een geboorteplan nuttig?

Een geboorteplan kan nuttig zijn om verschillende redenen. Ten eerste kan het helpen om je voor te bereiden op de bevalling en om ervoor te zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt om je op je gemak te voelen tijdens de bevalling. Daarnaast kan het geboorteplan een handig hulpmiddel zijn voor de zorgverleners die bij de bevalling aanwezig zijn, omdat zij op deze manier op de hoogte zijn van je wensen en voorkeuren. Tot slot kan het geboorteplan helpen om misverstanden en teleurstellingen te voorkomen, omdat je van tevoren hebt vastgelegd wat je verwacht en wat je niet wilt.

Hoe maak je een geboorteplan?

Er zijn verschillende manieren waarop je een geboorteplan kunt maken. Het belangrijkste is dat je nadenkt over wat voor jou belangrijk is tijdens de bevalling en deze wensen opschrijft. Hieronder geven we een aantal tips die kunnen helpen bij het maken van een geboorteplan:

“Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Een bevalling kan namelijk anders verlopen dan je had gehoopt of verwacht.”

shallow focus photo of person carrying topless baby

Praat met je partner en/of een doula

Het kan helpen om samen met je partner en/of een doula te praten over je wensen en voorkeuren. Zij kunnen je helpen bij het maken van keuzes en bij het opschrijven van het geboorteplan.

Doe research

Doe onderzoek naar verschillende bevallingsmethoden en pijnbestrijdingsopties. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en je voorkeuren opschrijven in het geboorteplan.

Bespreek het geboorteplan met je zorgverleners

Besprek je geboorteplan met je zorgverleners, zoals je verloskundige of gynaecoloog. Zo kunnen zij op de hoogte zijn van je wensen en voorkeuren en hier rekening mee houden tijdens de bevalling.

Maak het geboorteplan kort en bondig

Zorg ervoor dat het geboorteplan kort en bondig is, zodat het makkelijk te begrijpen is voor je zorgverleners. Houd het bijvoorbeeld op één A4’tje.

Zorg voor een back-up plan

Het kan voorkomen dat je bevalling anders verloopt dan je had verwacht of gehoopt. Zorg daarom ook voor een back-up plan, waarin je bijvoorbeeld opschrijft wat je wilt als je bevalling ingeleid moet worden of als er complicaties optreden.

Bereid je voor maar blijf realistisch

Een geboorteplan kan helpen om je voor te bereiden op de bevalling en om ervoor te zorgen dat je krijgt wat je nodig hebt om je op je gemak te voelen tijdens de bevalling. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en om het geboorteplan kort en bondig te houden. Bespreek het geboorteplan met je zorgverleners en zorg voor een back-up plan. Zo kun je hopelijk terugkijken op een bevalling die aan je wensen heeft voldaan.