Als zwangere vrouw wil je je goed voorbereiden op de bevalling en alle mogelijke opties verkennen. Een van de keuzes die je kunt maken, is of je wel of niet wilt bevallen met een ruggenprik. In dit blogbericht zullen we de voor- en nadelen van deze optie onder de loep nemen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Wat is een ruggenprik?

Een ruggenprik is een vorm van pijnbestrijding tijdens de bevalling. Het wordt ook wel epidurale anesthesie genoemd en houdt in dat er een dunne naald tussen de wervels in de onderrug wordt ingebracht. Via deze naald wordt er een catheter geplaatst, waardoor er continu verdovingsvloeistof wordt toegediend. Hierdoor wordt de pijn van de bevalling grotendeels of volledig weggenomen.

De voordelen van bevallen met een ruggenprik

Het grootste voordeel van een ruggenprik is natuurlijk dat de pijn van de bevalling sterk verminderd wordt. Hierdoor kun je de bevalling op een meer ontspannen manier ervaren en heb je meer energie om je op de geboorte van je kindje te richten. Daarnaast kan een ruggenprik helpen om de bloeddruk te stabiliseren en het aantal keizersnedes te verminderen.

Een ander voordeel van een ruggenprik is dat deze vrijwel direct werkt. Binnen 10 tot 20 minuten zul je al een verschil merken in de pijnervaring. Hierdoor hoef je niet te wachten op de werking van medicatie via een infuus, wat bij andere vormen van pijnbestrijding wel het geval kan zijn.

woman in white crew-neck T-shirt holding her head

De nadelen van bevallen met een ruggenprik

Hoewel een ruggenprik veel voordelen heeft, zijn er ook nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo kan een ruggenprik de bevalling vertragen, omdat je minder druk voelt om te persen. Hierdoor kan het soms nodig zijn om een vacuĆ¼mpomp of tangverlossing te gebruiken. Daarnaast kan een ruggenprik bijwerkingen hebben, zoals misselijkheid, braken, duizeligheid en jeuk.

Een ander nadeel van een ruggenprik is dat het invasief is en gepaard gaat met risico’s. Zo kan er bijvoorbeeld een daling van de bloeddruk optreden, wat kan leiden tot een verminderde bloedtoevoer naar de placenta. Dit kan gevolgen hebben voor de gezondheid van je kindje.

Wanneer is een ruggenprik aan te raden?

Of een ruggenprik aan te raden is, hangt af van verschillende factoren en persoonlijke voorkeur. Als je een lange, pijnlijke bevalling verwacht, kan een ruggenprik uitkomst bieden. Ook als je angstig bent voor de pijn of als je een medische aandoening hebt die pijnbestrijding vereist, kan een ruggenprik een goede keuze zijn.

Aan de andere kant kan een ruggenprik minder geschikt zijn als je de bevalling zo natuurlijk mogelijk wilt laten verlopen of als je graag wilt bewegen tijdens de bevalling. In dat geval zijn andere vormen van pijnbestrijding, zoals lachgas of TENS, wellicht meer geschikt.

Conclusie

Of je wel of niet kiest voor een ruggenprik tijdens de bevalling, is een persoonlijke keuze. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de voor- en nadelen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen. Als je twijfelt of als je vragen hebt over de bevalling met een ruggenprik, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zij kunnen je helpen bij het maken van de beste keuze voor jou en je kindje.