Als je zwanger bent, is het een goed idee om je voor te bereiden op de bevalling. Veel vrouwen willen een natuurlijke bevalling, waarbij geen gebruik wordt gemaakt van medicijnen of medische interventies. In dit artikel geven we je een complete gids voor de voorbereiding op een natuurlijke bevalling. We behandelen onder andere de fysieke, mentale en emotionele aspecten van de bevalling en geven tips voor het omgaan met de pijn en het bevorderen van een snelle en succesvolle bevalling.

Fysieke voorbereiding

De fysieke voorbereiding op de bevalling begint al tijdens de zwangerschap. Hier zijn een aantal tips om je lichaam klaar te maken voor de bevalling:

 • Blijf in beweging: regelmatig bewegen kan helpen om je lichaam in goede conditie te houden en kan de bevalling vergemakkelijken. Zwangerschapsgymnastiek of zwangerschapsyoga zijn goede manieren om in beweging te blijven.
 • Doe Kegel-oefeningen: Kegel-oefeningen kunnen helpen om je bekkenbodem te versterken en kunnen helpen bij de bevalling en het herstel na de bevalling.
 • Leer ontspanningsoefeningen: ontspanningsoefeningen kunnen helpen om stress en angst te verminderen en kunnen helpen om de bevalling te vergemakkelijken.

Mentale en emotionele voorbereiding

De bevalling kan een emotionele en stressvolle ervaring zijn. Hier zijn een aantal tips om je mentaal en emotioneel voor te bereiden op de bevalling:

 • Lees boeken en blogs over de bevalling: door jezelf te informeren over de bevalling, kun je beter begrijpen wat er gaat gebeuren en hoe je hierop kunt reageren.
 • Neem deel aan een bevallingscursus: een bevallingscursus kan helpen om je voor te bereiden op de bevalling en kan je leren hoe je kunt omgaan met de pijn en de stress van de bevalling.
 • Praat met andere moeders: praat met andere moeders over hun bevallingservaringen en hoe ze zich hebben voorbereid op de bevalling. Dit kan je helpen om je eigen angsten en zorgen te overwinnen.

Omgaan met de pijn

Een natuurlijke bevalling kan gepaard gaan met pijn, maar er zijn manieren om hiermee om te gaan:

 • Ademhalingsoefeningen: ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de pijn te verminderen en om je te ontspannen tijdens de bevalling.
 • Massages: massages kunnen helpen om de pijn te verminderen en om je te ontspannen tijdens de bevalling.
 • Warmte: warmte kan helpen om de pijn te verminderen en kan helpen om je te ontspannen tijdens de bevalling. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van een warme douche of een warme kruik.

Bevorderen van een snelle en succesvolle bevalling

Er zijn een aantal manieren om de bevalling te bevorderen en om ervoor te zorgen dat de bevalling snel en succesvol verloopt.

 • Blijf in beweging: blijf tijdens de bevalling in beweging door te wandelen, te wiegen of te dansen. Dit kan helpen om de bevalling te bevorderen en kan de pijn verminderen.
 • Gebruik houdingen: er zijn verschillende houdingen die kunnen helpen om de bevalling te bevorderen en om de pijn te verminderen. Sommige vrouwen vinden het prettig om te staan, terwijl anderen liever zitten of liggen.
 • Eet en drink voldoende: zorg ervoor dat je voldoende eet en drinkt tijdens de bevalling. Dit kan helpen om je energie op peil te houden en kan helpen om de bevalling te bevorderen.
 • Houd contact met je partner: je partner kan een belangrijke rol spelen tijdens de bevalling. Laat hem of haar weten wat je nodig hebt en hoe hij of zij je kan ondersteunen tijdens de bevalling.
 • Accepteer dat de bevalling anders kan verlopen dan gepland: ondanks je voorbereiding kan het zijn dat de bevalling anders verloopt dan je had gehoopt. Wees flexibel en accepteer dat het proces soms anders kan verlopen dan gepland.

Voorbereiding op een natuurlijke bevalling: conclusie

Een natuurlijke bevalling kan een prachtige ervaring zijn, maar het vereist wel de nodige voorbereiding. Door je fysiek, mentaal en emotioneel voor te bereiden op de bevalling, kun je ervoor zorgen dat je optimaal voorbereid bent en de bevalling zo soepel mogelijk verloopt. Door gebruik te maken van ademhalingsoefeningen, massages, warmte en houdingen, kun je de pijn verminderen en de bevalling bevorderen. Onthoud dat de bevalling soms anders kan verlopen dan gepland en wees bereid om flexibel te zijn. Met de juiste voorbereiding en mindset kun je een natuurlijke bevalling hebben die je nooit zult vergeten.

We hopen dat deze complete gids voor de voorbereiding op een natuurlijke bevalling je heeft geholpen en dat je vol vertrouwen de bevalling tegemoet gaat. Onthoud dat elke bevalling anders is en dat het belangrijk is om te doen wat het beste is voor jou en je baby. We wensen je een gezonde en veilige bevalling toe.