Als nieuwe moeder kan het moeilijk zijn om je aan te passen aan de veranderingen die een pasgeboren baby met zich meebrengt. De vermoeidheid, angst en stress van het ouderschap kunnen echter verergeren en leiden tot postnatale depressie. In dit blogbericht bespreken we wat postnatale depressie is, wat de symptomen zijn en wat je eraan kunt doen.

Wat is postnatale depressie?

Postnatale depressie (PND) is een psychische aandoening die veel voorkomt bij moeders na de bevalling. Het kan zich kort na de bevalling ontwikkelen, maar kan ook pas weken of maanden later optreden. Het kan zowel mild als ernstig zijn en invloed hebben op je vermogen om voor jezelf en je baby te zorgen.

Symptomen van postnatale depressie

De symptomen van PND kunnen variëren van persoon tot persoon, maar kunnen zijn:

 • Extreme vermoeidheid en uitputting
 • Angst, paniekaanvallen en een gevoel van hulpeloosheid
 • Slaapproblemen, waardoor je je nog vermoeider voelt
 • Eetproblemen, zoals een verminderde eetlust of juist eetbuien
 • Verlies van interesse in activiteiten die je voorheen leuk vond
 • Gevoelens van verdriet, huilen zonder reden
 • Gevoelens van schuld, waardeloosheid en hopeloosheid
 • Gedachten over zelfmoord of dood

Als je deze symptomen ervaart, is het belangrijk om hulp te zoeken.

Wat kun je doen?

Het is belangrijk om te weten dat PND behandelbaar is. Hieronder staan enkele stappen die je kunt nemen om jezelf te helpen:

 • Praat erover met je partner, vrienden en familie.
 • Zorg goed voor jezelf, neem rust wanneer je kunt en eet gezond.
 • Probeer te blijven bewegen en maak regelmatig een wandeling.
 • Zoek professionele hulp. Een huisarts kan je doorverwijzen naar een therapeut of psycholoog die ervaring heeft met PND.

woman lying on bed
Als je vermoedt dat je last hebt van PND, aarzel dan niet om hulp te zoeken. Het is belangrijk om erover te praten en stappen te ondernemen om het te behandelen. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er professionele hulp beschikbaar is.

Professionele hulp voor postnatale depressie

Het is belangrijk om te beseffen dat postnatale depressie niet iets is waarvoor je je hoeft te schamen. Het kan iedereen overkomen en het is een aandoening die serieus genomen moet worden. Het is cruciaal om hulp te zoeken wanneer je de symptomen van PND ervaart, omdat dit niet alleen jou, maar ook je baby en je gezin kan beïnvloeden.

Er zijn verschillende soorten professionele hulp beschikbaar voor PND, waaronder therapie en medicatie. Een huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog of therapeut die ervaring heeft met PND. Zij kunnen je helpen om de onderliggende oorzaken van je depressie te begrijpen en effectieve copingstrategieën te ontwikkelen om er mee om te gaan.

two women sitting beside table and talking

Soms kan medicatie nodig zijn om de symptomen van PND te behandelen. Antidepressiva kunnen worden voorgeschreven om de chemische onbalans in de hersenen te corrigeren die bijdraagt aan de depressie. Het is belangrijk om te weten dat niet alle antidepressiva veilig zijn tijdens de borstvoeding. Bespreek daarom de mogelijke risico’s en voordelen met je huisarts.

Het is belangrijk om te onthouden dat PND behandelbaar is. Als je de symptomen ervaart, wacht dan niet om hulp te zoeken. Er zijn mensen die je kunnen helpen en die begrijpen wat je doormaakt. Het is nooit te laat om stappen te ondernemen om jezelf te helpen en je leven weer op de rails te krijgen.

Onthoud dat je niet alleen bent!

Postnatale depressie is een veelvoorkomende aandoening die veel nieuwe moeders treft. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en hulp te zoeken wanneer dat nodig is. Praat erover met je partner, vrienden en familie, zorg goed voor jezelf en zoek professionele hulp indien nodig. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er effectieve behandelingen zijn om je te helpen weer op weg te gaan naar een gezond en gelukkig leven als moeder.