Als je zwanger bent, kan rugpijn een veelvoorkomende klacht zijn. Rugpijn tijdens de zwangerschap kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder gewichtstoename, veranderingen in de houding en hormonale veranderingen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om de pijn te verlichten. In dit artikel zullen we bespreken wat rugpijn tijdens de zwangerschap veroorzaakt en wat je kunt doen om het te behandelen.

Wat veroorzaakt rugpijn tijdens de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap zorgt de toenemende grootte van de foetus ervoor dat de buik uitzet en het zwaartepunt van het lichaam verandert. Dit kan leiden tot een verandering in de houding, die op zijn beurt rugpijn kan veroorzaken. Bovendien produceren hormonen tijdens de zwangerschap het eiwit relaxine, dat de banden en gewrichten versoepelt om ruimte te maken voor de baby. Dit kan ook bijdragen aan rugpijn, omdat de wervelkolom minder stabiel wordt.

Een andere mogelijke oorzaak van rugpijn tijdens de zwangerschap is gewichtstoename. Het extra gewicht dat je tijdens de zwangerschap aankomt, kan de rug belasten en leiden tot pijn en spanning.

topless person wearing gray underwear sitting

Wat kun je doen om rugpijn tijdens de zwangerschap te behandelen?

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om rugpijn tijdens de zwangerschap te behandelen en te voorkomen. Hier zijn een paar tips:

Blijf in beweging

Het lijkt misschien contra-intuïtief, maar regelmatig bewegen kan helpen om rugpijn te voorkomen en te verlichten. Zwemmen, wandelen en yoga zijn bijvoorbeeld allemaal goede opties.

woman in black pants and pink shirt standing on green grass field during daytime

Let op je houding

Probeer rechtop te blijven staan en te zitten, en vermijd langdurig in dezelfde positie te blijven. Als je moet staan ​​voor langere tijd, probeer dan op één been te leunen en wissel regelmatig van been.

Gebruik ondersteunende kussens

Ondersteunende kussens kunnen helpen om de druk op je rug te verminderen en je comfortabeler te maken tijdens het slapen. Een kussen tussen je benen kan bijvoorbeeld helpen om je wervelkolom in een neutrale positie te houden.

Wanneer moet je een professional raadplegen?

Als je rugpijn tijdens de zwangerschap aanhoudt of ernstig is, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Je verloskundige of huisarts kan je doorverwijzen naar een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in zwangerschapsgerelateerde rugpijn. Een fysiotherapeut kan je helpen bij het opstellen van een trainingsprogramma om de spieren in je rug te versterken en de houding te verbeteren. Ze kunnen je ook leren hoe je je rug op de juiste manier kunt buigen en tillen, om verdere schade te voorkomen.

Als de rugpijn gepaard gaat met andere symptomen, zoals koorts of verlies van controle over de blaas of darmen, moet je onmiddellijk medische hulp zoeken. Dit kan een teken zijn van een ernstig probleem, zoals een infectie of een hernia.

Conclusie

Rugpijn tijdens de zwangerschap is een veelvoorkomende klacht, maar er zijn verschillende manieren om het te voorkomen en te behandelen. Blijf in beweging, let op je houding en gebruik ondersteunende kussens om de pijn te verlichten. Als de pijn aanhoudt of ernstig is, raadpleeg dan een professional voor gespecialiseerde hulp. Onthoud dat het belangrijk is om goed voor jezelf en je baby te zorgen tijdens de zwangerschap, en dat rugpijn geen normaal onderdeel hoeft te zijn van deze bijzondere tijd in je leven.