Als ouder van een huilende baby weet je als geen ander hoe vermoeiend dit kan zijn. Naast het feit dat het huilen van je baby je emotioneel kan uitputten, kan het ook leiden tot slaapgebrek en vermoeidheid. In dit blogbericht geven we tips aan ouders die te maken hebben met een huilende baby en daardoor zelf moeite hebben met slapen.

Waarom huilt een baby ’s nachts?

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een baby ’s nachts huilt. Misschien heeft je baby honger, een vieze luier, of is hij of zij ziek. Maar het kan ook zijn dat je baby last heeft van krampjes of tandjes krijgt. Soms heeft een baby ook gewoon behoefte aan troost en geborgenheid.

Het kan voor ouders moeilijk zijn om te achterhalen waarom hun baby huilt. Het kan namelijk lastig zijn om te communiceren met een baby die nog niet kan praten. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar het gedrag van je baby en daaruit te kunnen afleiden wat de oorzaak van het huilen kan zijn.

mother carrying baby

Hoe kun je als ouder beter slapen?

Als ouder kan het huilen van je baby ook invloed hebben op je eigen slaap. Hieronder hebben we een aantal tips op een rijtje gezet om beter te kunnen slapen:

Zorg voor een slaaproutine

Een slaaproutine kan je baby helpen om beter in slaap te vallen en door te slapen. Door een vast ritueel te volgen, zoals een badje nemen, een boekje lezen en een slaapliedje zingen, kan je baby rustiger worden en zich voorbereiden op het slapen.

Maak gebruik van oordopjes of een witte ruis machine

Oordopjes of een witte ruis machine kunnen helpen om het huilen van je baby te dempen en beter te kunnen slapen. Dit kan vooral handig zijn als je partner de zorg voor de baby op zich neemt terwijl jij slaapt.

Vraag om hulp

Als ouder is het belangrijk om te weten dat je niet alles alleen hoeft te doen. Vraag om hulp van je partner, familie of vrienden zodat jij een nacht kunt doorslapen en bij kunt komen. Zelfs een paar uur ongestoord kunnen slapen kan al een wereld van verschil maken.

Overweeg co-sleeping

Overweeg om samen met je baby te slapen (co-sleeping), zodat je je baby snel kunt troosten en weer terug kunt leggen in zijn of haar eigen bedje. Hierdoor kan je baby sneller weer in slaap vallen en kan jij ook weer sneller verder slapen.

Creëer een rustgevende omgeving

Een rustgevende omgeving kan je baby helpen om beter in slaap te vallen en langer door te slapen. Hieronder staan enkele tips om een rustgevende omgeving te creëren:

Gebruik rustgevende kleuren en verlichting

Het is belangrijk om de slaapkamer van je baby zo in te richten dat het een rustgevende omgeving is. Dit kun je doen door bijvoorbeeld gebruik te maken van rustgevende kleuren en verlichting. Lichtblauwe, groene en grijze kleuren hebben bijvoorbeeld een rustgevend effect en zorgen ervoor dat je baby zich kalmer voelt. Daarnaast kun je gebruik maken van gedimd licht, bijvoorbeeld door een nachtlampje te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je baby zich veilig voelt en rustig kan slapen.

Maak gebruik van rustgevende geuren

Ook geuren kunnen een rustgevende werking hebben op je baby. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van lavendelolie of kamilleolie om de slaapkamer een rustgevende geur te geven. Je kunt deze geuren gebruiken in de vorm van een geurkaars, een diffuser of een spray. Door deze geuren te gebruiken kun je een ontspannen sfeer creëren en je baby beter laten slapen.

Zorg voor een goede temperatuur in de slaapkamer

Een goede temperatuur in de slaapkamer kan bijdragen aan een betere nachtrust voor zowel je baby als voor jou als ouder. Het is belangrijk om de temperatuur tussen de 16 en 20 graden Celsius te houden. Hierdoor kan je baby zich goed reguleren en zal hij of zij minder snel wakker worden. Zorg er ook voor dat je baby niet te warm wordt aangekleed, aangezien dit kan leiden tot onrustig slapen.

baby's gray knit hat

Wanneer moet je professionele hulp zoeken?

Als je baby veel huilt en je hierdoor zelf ook last hebt van slaapgebrek, kan het verstandig zijn om professionele hulp te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld bij het consultatiebureau of een kinderarts. Zij kunnen onderzoeken wat de oorzaak van het huilen is en je helpen bij het vinden van een oplossing.

Goede slaap is essentieel voor jullie gezondheid

Slaapgebrek door een huilende baby kan zeer vermoeiend zijn voor ouders. Gelukkig zijn er verschillende manieren om beter te kunnen slapen, zoals het volgen van een slaaproutine, het creëren van een rustgevende omgeving en het vragen om hulp. Als je baby veel huilt en je hierdoor zelf ook last hebt van slaapgebrek, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Onthoud dat goede slaap essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van zowel je baby als voor jou als ouder.