Als je zwanger bent, is het belangrijk om goed voor jezelf en je baby te zorgen. Een van de belangrijkste aspecten van prenatale zorg is het regelmatig contact hebben met een verloskundige. Maar wanneer moet je eigenlijk een verloskundige bellen tijdens je zwangerschap? In dit blogbericht geven we je in-depth informatie over dit onderwerp, zodat je goed voorbereid bent op de situaties waarin je een verloskundige moet bellen.

Wanneer moet je een verloskundige bellen?

Het is belangrijk om te weten wanneer je een verloskundige moet bellen tijdens je zwangerschap. In sommige gevallen kan het namelijk van cruciaal belang zijn om snel te handelen. Hieronder vind je een overzicht van de situaties waarin je direct contact moet opnemen met je verloskundige:

 • Wanneer je bloedverlies hebt;
 • Als je hevige buikpijn hebt;
 • Als je vocht verliest;
 • Bij een temperatuur van 38 graden Celsius of hoger;
 • Als je minder leven voelt dan normaal (vanaf 24 weken zwangerschap);
 • Bij twijfel of ongerustheid.

In deze situaties is het belangrijk om direct actie te ondernemen en contact op te nemen met je verloskundige. Zij kunnen je verder helpen en indien nodig doorverwijzen naar een specialist.

Wanneer moet je een verloskundige bellen voor reguliere afspraken?

Naast de situaties waarin je direct contact moet opnemen met je verloskundige, zijn er ook momenten waarop het tijd is om een reguliere afspraak te maken. Hieronder vind je een overzicht van deze momenten:

 • Bij de positieve zwangerschapstest;
 • Rond de 8e week van de zwangerschap voor de intake;
 • Rond de 12e week van de zwangerschap voor de termijnecho;
 • Rond de 20e week van de zwangerschap voor de 20-wekenecho;
 • Rond de 30e week van de zwangerschap voor de groeiecho;
 • Rond de 36e week van de zwangerschap voor de laatste controle;
 • Bij twijfel of ongerustheid tussen de reguliere afspraken door.

Het is belangrijk om deze afspraken tijdig te maken, zodat je verloskundige je zwangerschap goed in de gaten kan houden.

man in white dress shirt holding blue and white digital thermometer

Wanneer moet je een verloskundige bellen voor vragen en advies?

Naast de reguliere afspraken en de situaties waarin je direct contact moet opnemen met je verloskundige, zijn er ook momenten waarop je vragen hebt of advies nodig hebt. Hierbij kun je denken aan vragen over voeding, beweging en andere zwangerschapsgerelateerde onderwerpen. Het is belangrijk om te weten dat je verloskundige er altijd voor je is en dat je bij twijfel of onzekerheid contact op kunt nemen. Het is beter om het zekere voor het onzekere te nemen en je vragen te stellen dan om rond te blijven lopen met onbeantwoorde vragen.

Je kunt je verloskundige bellen voor advies en vragen, maar je kunt ook altijd terecht bij de praktijkondersteuner of de verpleegkundige. Het is belangrijk om te weten dat je altijd bij iemand terecht kunt en dat er geen vraag te gek is.

Conclusie

Het is belangrijk om te weten wanneer je een verloskundige moet bellen tijdens je zwangerschap. In dit blogbericht hebben we in-depth informatie gegeven over de situaties waarin je direct contact moet opnemen met je verloskundige, de momenten waarop je een reguliere afspraak moet maken en wanneer je vragen en advies kunt vragen. Het is belangrijk om goed voor jezelf en je baby te zorgen en regelmatig contact te hebben met je verloskundige.