Als nieuwe ouder is het een mijlpaal wanneer de eerste tandjes van je baby beginnen door te komen. Maar wat moet je nu eigenlijk weten over deze fase? En wat kun je doen om het voor je baby zo comfortabel mogelijk te maken? In dit blogbericht geef ik als professionele copywriter advies over de eerste tandjes van je baby en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Wanneer komen de eerste tandjes door?

De eerste tandjes van je baby kunnen zich al vanaf drie maanden aandienen, maar het kan ook pas na een jaar gebeuren. Over het algemeen komen de eerste tandjes door tussen de zes en negen maanden. Meestal verschijnen de twee onderste voortanden als eerste. Daarna volgen de bovenste voortanden en de kiezen.

baby's crew-neck top grayscale photo

Hoe herken je de symptomen van doorkomende tandjes?

Het doorkomen van de tandjes kan gepaard gaan met symptomen zoals huilen, irritatie, kwijlen en moeite met slapen. Ook kan je baby koorts krijgen. Dit komt omdat het doorkomen van de tandjes ervoor zorgt dat het tandvlees geïrriteerd raakt en er ontstekingsreacties plaatsvinden.

Het is belangrijk om te weten dat niet alle baby’s last hebben van deze symptomen. Als je baby er wel last van heeft, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het voor hem of haar wat makkelijker te maken.

Wat kun je doen om de pijn te verzachten?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de pijn van doorkomende tandjes te verzachten. Een veelvoorkomende methode is om een bijtring te gebruiken. De druk op het tandvlees kan de pijn verlichten en het kauwen op de bijtring kan de tandjes helpen doorkomen.

Daarnaast kun je ook een nat washandje of een lepel in de koelkast leggen en aan je baby geven om op te kauwen. De kou kan ook helpen bij het verzachten van de pijn.

baby sitting on white chair while smiling at the camera

Hoe kun je de tandjes verzorgen?

Zodra de eerste tandjes van je baby doorgekomen zijn, is het belangrijk om te beginnen met tandenpoetsen. Gebruik een zachte tandenborstel en een beetje tandpasta. Wanneer je begint met tandenpoetsen, kun je het beste nog geen fluoride tandpasta gebruiken.

Het is ook verstandig om je baby niet met een flesje melk of sap te laten slapen. De suikers in deze drankjes kunnen gaatjes veroorzaken. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig een tandartsafspraak te maken, zodat de tandarts de tandontwikkeling van je baby kan volgen en eventuele problemen tijdig kan signaleren en behandelen.

Wanneer moet je naar de tandarts?

Als ouder wil je natuurlijk het beste voor je kind en dat geldt ook voor de tandgezondheid. Het is daarom verstandig om regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle. Zo kan de tandarts de tandontwikkeling van je baby goed in de gaten houden en eventuele problemen tijdig signaleren.

Daarnaast is het verstandig om naar de tandarts te gaan als je veranderingen opmerkt in de mond van je baby, bijvoorbeeld als er sprake is van zwellingen, roodheid of bloedingen.

Conclusie

De eerste tandjes van je baby zijn een mijlpaal en een teken dat je kleintje groeit en zich ontwikkelt. Het doorkomen van de tandjes kan gepaard gaan met symptomen zoals huilen, irritatie, kwijlen en moeite met slapen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de pijn te verzachten, zoals het gebruiken van een bijtring of een koel voorwerp om op te kauwen.

Zodra de eerste tandjes zijn doorgekomen, is het belangrijk om te beginnen met tandenpoetsen en regelmatig naar de tandarts te gaan voor controle. Als je veranderingen opmerkt in de mond van je baby, is het verstandig om naar de tandarts te gaan.

Bij vragen of problemen dien je contact op te nemen met een tandarts of andere specialist. Zo kun je er zeker van zijn dat je baby de beste zorg krijgt voor zijn of haar tanden en mondgezondheid.